Spørgsmål & svar Metex® Pen/Metex® (methotrexat)

Her finder du almindelige spørgsmål og svar om metex Pen/metex (methotrexat).

Hvordan skal metex Pen/metex opbevares?
For at sikre holdbarheden på 24 måneder, må pennene/sprøjterne ikke opbevares over 25°C. Det er også muligt at opbevare både penne og sprøjter i køleskabet. BEMÆRK! Må ikke fryses!

Husk at udtage pennen/sprøjten fra køl, så den opnår rumtemperaturen inden brug.

Kortere tider i temperaturer over 25°C beskadiger ikke præparatet, men holdbarheden på 24 måneder kan ikke længere garanteres.

Opbevar de fyldte penne/injektionssprøjter i yderkartonen (pga. lysfølsomhed).

Hvornår og i hvilken dosis skal folsyre tages under methotrexatbehandling?
Den eneste anbefaling til rådighed er, at folinsyre SKAL gives, men der er ingen klare retningslinjer for, hvornår eller i hvilken dosis. 5-10 mg om ugen er tilstrækkelig, og det kan ikke anbefales at tage folsyre samme dage som methotrexat, da det kan reducere effekten af ​​medicinen.

Er der nogen forskel i forekomsten af ​​bivirkninger mellem oral og subkutan administration af methotrexat?
For mange patienter resulterer skifte fra oral til subkutan behandling i en mindre forekomst af gastrointestinale bivirkninger, såsom kvalme.

Hvordan skal brugte penne/sprøjter håndteres?
Da methotrexat er en cellehæmmer, skal der udvises forsigtighed ved håndtering af de anvendte penne/sprøjter. Desværre er der ingen generelle regler for, hvordan affaldet skal håndteres. Hvilken retningslinjer man kan give sine patienter, afhænger af, hvad de lokale bestemmelser i de forskellige kommuner og regioner anbefaler for denne type affald.