Reumatoid artritis

Reumatoid artritis er den hyppigst forekommende kroniske, inflammatoriske ledsygdom og kan ramme alle led, også de store, som f.eks. skuldre, albuer og knæ. Inflammationen forårsager hævelser, som medfører smerte og nedsat mobilitet. Hvis dette ikke behandles, kan der opstå nedbrydning af led, hvilket kan føre til funktionsnedsættelse eller endog invaliditet. Derfor er en tidlig og passende behandling meget vigtigt for at forhindre ledskader.

Omkring 1 % af verdens befolkning lider af reumatoid artritis, med omkring tre gange så mange kvinder som mænd. Patienterne er for det meste i alderen 30 til 50 år, når de første sygdomssymptomer opstår.

Hos de fleste patienter begynder reumatoid artritis med ømme og hævede led, og ofte er det leddene i hænder og fødder, der er ramt. Symptomerne er primært symmetriske, hvilket indebærer, at de rammer samme led på begge sider af kroppen, eksempelvis begge håndled.

Ledstivhed efter længere hvileperioder, f.eks. om morgenen, samt generel træthed er hyppigt forekommende symptomer. Din læge vil foretage flere undersøgelser, inklusive blodprøvetagning og ultralydsundersøgelse samt en MR-scanning eller røntgen for at bekræfte diagnosen. Du vil sandsynligvis også blive spurgt om din families sygdomshistorie. Når diagnosen er stillet, vil din læge igangsætte en passende behandling for at reducere dine aktuelle symptomer og for at forhindre fremtidig nedbrydning af led.

Kilde: medac Tyskland (www.metoject.com