Psoriasis artritis

Psoriasis artritis (PsA) er en inflammatorisk sygdom, der rammer huden og leddene. Sygdommen kan debutere når som helst, men har den højeste frekvens imellem 35 til 45 år. Mellem 2 og 3 % af verdens befolkning har psoriasis, og af disse udvikler op mod 30 % psoriasis artritis. Artritis debuterer hyppigst inden for 5 til 10 år efter at man har udviklet sin psoriasis, men det modsatte forekommer. Begge køn rammes i samme grad, præcist som med psoriasis.

Psoriasis artritis kan ikke diagnosticeres ved hjælp af nogen specifik test. I stedet er det nødvendigt med medicinske undersøgelser (fysisk undersøgelse, blodprøver, røntgen, MR, anamnese, hvis der forekommer psoriasis i familiehistorikken) for at fastslå sygdommen. Symptomer som hævede og ømme led, røde ømme øjne, træthed, morgenstivhed og forandringer på neglene kan indikere psoriasis artritis. Artritis kan debutere i et hvilket som helst led, som f.eks. hofter, knæ eller rygrad. Også distale led som fingre og tæer kan påvirkes af artritis, et symptom der kaldes daktylitis. Generelt påvirkes leddene asymmetrisk, hvilket indebærer, at de ikke forekommer i samme led på begge sider af kroppen (eksempelvis ét håndled, ikke begge samtidigt).

Hvis der er opstået psoriasis før artritis, sker det hyppigt, at patienten konsulterer sin praktiserende læge eller dermatolog. Men patienter med psoriasis artritis bør overveje også at konsultere en reumatolog, der har specialiseret sig i artritis. En passende behandling kan reducere de problemer, der opstår ved de daglige aktiviteter, der er påvirkede af ledsmerter. Psoriasis artritis er en kronisk sygdom, og en passende behandling kan bremse og endog forhindre led- og vævsdestruktion.

Kilde: medac Tyskland (www.metoject.com)